I jeszcze raz Was witam :)
Teraz napiszę Wam o błonniku, znam sporo osób które nawet nie mają pojęcia co to jest, i na co. Więc na początek postaram się Wam trochę przybliżyć, dla osób które faktycznie nie wiedzą.
No więc Błonnikowi towarzyszą różne składniki związane ze ścianą komórki roślinnej, takie jak kwas fitynowy, sterole roślinne, białka, krzemiany i glukozydy. Ponieważ włókno pokarmowe nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka i nie jest przyswajalne, nie może być źródłem energii. Błonnik mimo wszystko jest bardzo ważny na wpływa naszego organizmu. Pomaga na wiele dolegliwości. Takich jak:
*Uczucie sytości. Na pewno bardzo ważna informacja dla osób stosujących dietę. Błonnik jest bogaty w dużą objętość, dzięki czemu pozwala poczuć uczucie sytości.
No więc Błonnikowi towarzyszą różne składniki związane ze ścianą komórki roślinnej, takie jak kwas fitynowy, sterole roślinne, białka, krzemiany i glukozydy. Ponieważ włókno pokarmowe nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka i nie jest przyswajalne, nie może być źródłem energii. Błonnik mimo wszystko jest bardzo ważny na wpływa naszego organizmu. Pomaga na wiele dolegliwości. Takich jak:
*Uczucie sytości. Na pewno bardzo ważna informacja dla osób stosujących dietę. Błonnik jest bogaty w dużą objętość, dzięki czemu pozwala poczuć uczucie sytości.
.
*Prawidłowa praca przewodu pokarmowego. Błonnik możemy podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Nierozpuszczalny ma bardzo ważną rolę w przewodzie pokarmowym, dlatego że jest bogaty w włókno pokarmowe, pobudzające funkcję żucia, i wydzielania śliny, buforują i wiążą nadmiar kwasu solnego w żołądku wiążą wodę, dzięki czemu zapobiegają nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych, a to zwiększa objętość stolca i skraca czas pasażu jelitowego.
*Zmniejsza wydalanie tłuszczów. Zwiększa również wydalanie tłuszczu ze stolcem i opóźnia wchłanianie tri glicerydów. Wszystko to decyduje o tym, że dieta wysokobłonnikowa wykazuje działanie hipocholesterolemiczne. Poza tym z żelowany w jelicie błonnik zwalnia wchłanianie glukozy, co powoduje zmniejszenie glikemii po posiłkowej i zmniejsza sekrecję insuliny.
Uważam, że każdy z Nas powinien pamiętać o stosowaniu błonnika.
Gosia.
Buziaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz