poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pestki dyni i słonecznika

Hej!


Dzisiaj trochę o cudownych wartościach dobrze Nam znanych pestkach dyni i słonecznika.
Co możemy znaleźć w tych owocach?
Posiadają  one bardzo cenne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają także dużo białka a do tego błonnika pokarmowego. Są dobrym źródłem witaminy A i E (zwłaszcza pestki słonecznika) oraz witamin z grupy B, i minerałów takich jak: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku (pestki dyni zawierają dodatkowo wapń i lecytynę). Jako że są bardzo dobrym źródłem witamin i soli mineralnych mogą służyć zdrowiu. Są jednak produktem wysokokalorycznym, (100 g pestek słonecznika – ok. 582 kcal, 100 g pestek dyni – ok. 559 kcal), a teraz przed zbliżającymi się wakacjami, sporo z Nas kobiet stosuje jakąś dietę, dlatego powinny stanowić jedynie dodatek do kanapek, sałatek i surówek.


Miłego wieczoru.
Gosia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz