poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Pokrzywa

Witam wszystkich po świętach.

Jak Wam minęły święta? Mi bardzo dobrze, chociaż bałam się że będą smutne :). No, ale dobra dzisiaj nie o tym, a o cudownych wartościach pokrzywy.


Pokrzywa jest zbiorem witamin, w pokrzywie znajdziemy witaminę C, K, B2, magnez, cynk, wapń, fosfor, krzem, garbniki, flawonoidy, żelazo i kwas pantotenowy. Więc jak widzimy, pokrzywa ma bardzo sporo witamin w sobie. No, ale może odstraszać w tym momencie jej zrywanie, bo przecież parzy. Więc łapiemy za łodygę dwoma paluszkami i "czeszemy" do góry zrywając listki. Taką pokrzywę jemy na surowo, i jak każde warzywa czy owoce myjemy ją i to bardzo dokładnie. No, ale jak ją zjęść żeby się nie poparzyć, otóż bierzemy delikatnie listek i robimy rulonik z listka i tyle w tym magi. Z pokrzywy również możemy zrobić sok jak i z suszonej herbatę. 


Tyle ode mnie na ten tydzień.
Trzymajcie się.
Gosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz